Home / Lectori

 

 

Ramona Gianina Dumitrescu, PhD, MPH

Dr. Ramona Gianina Dumitrescu a terminat Facultatea de Biologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, de unde a obtinut și un Master în Biologie Moleculară. În 2004 Ramona Dumitrescu a obținut doctoratul în Genetica și Biologia Cancerului, în cadrul unui program program de cotutelă între Universitatea Babeș-Bolyai și Georgetown University (U.S.A.). În 2009 Dr. Dumitrescu a obținut Masteratul în Sănătate Publică de la Johns Hopkins University, Bloomberg School of Public Health.

Dr. Dumitrescu a fost Conferențiar Universitar la Saba University și a implementat numeroase programe de sănătate publică în diferite organizații din Statele Unite și din alte țări, înainte de a deveni parte din Centrul de Evaluare Științifică, din cadrul Institutelor de Sănătate în Statele Unite, începând cu anul 2017 (NIH Center for Scientific Review, CSR).  

Expertiza sa științifică în epigenetică se concentrează pe legătura dintre genetică și factorii de mediu, care modifică susceptibilitatea la cancer și alte boli cronice. Dr. Dumitrescu a publicat numeroase articole științifice și de sinteză, și a editat două cărți științifice intitulate “Cancer Epigenetics” (2012) și “Cancer Epigenetics for Precision Medicine” (2018), publicate de Springer/Nature Publishing Company.


 

Mihai Niculescu, MD, PhD

Expert recunoscut în nutrigenetică și epigenetică la nivel internațional. Între anii 2008 și 2015, având propriul laborator la Nutrition Research Institute (UNC Chapel Hill), activitatea științifică a Dr. Niculescu s-a axat pe relația dintre nutrienți (precum colina, acizii grași nesaturați, polifenoli, etc.) și terenul genetic și epigenetic, precum și pe impactul pe care nutriția îl are asupra moștenirii epigenetice (epigenetic transgenerational inheritance). În 2015 Dr. Niculescu a fondat compania Advanced Nutrigenomics. In 2016 devine director al proiectului NUTRIGEN în cadrul UMF Timișoara, finanțat cu 2 milioane euro din partea Uniunii Europene, prin intermediul guvernului român. Dr. Niculescu este, de asemenea, implicat în proiectul STOP, “a consortium of twenty-four key actors in the health and food sectors, supported by seven third-party organisations, working together to generate scientifically sound and policy-relevant evidence on the factors that have contributed to the spread of childhood obesity in European countries and on the effects of alternative policy options available to address the problem.”

Printre cursurile susținute de Dr. Niculescu se numără:

  • Fiziologie Umană (Facultatea de Medicină, Universitatea Transilvania, Brașov, România.

  • NUTR 885 Doctoral Seminar (UNC Chapel Hill).

  • NUTR 620 Micronutrients (UNC Chapel Hill).

  • NUTR 868 Nutrients and Disease: Brain Function and Development (UNC Chapel Hill).

  • NUTR 862 Epigenetics in Nutrition (UNC Chapel Hill).

  • NUTR 845 Nutrition Metabolism (UNC Chapel Hill).

  • Nutrigenetics (Jagiellonian University, Cracovia, Polonia).

Din 2019 Dr. Niculescu este membru al comitetului de conducere al International Society for Nutrigenomics and Nutrignenetics (ISNN) și coordonatorul grupului de lucru pentru colină, cu scopul de a genera recomandări nutrigenetice pentru consumul de colină.

Activitatea sa curentă include dezvoltarea companiei sale în domeniul nutrigeneticii (Cary, North Carolina, U.S.A.) și proiectele din Timișoara. Dr. Niculescu este autorul a peste 70 de articole științifice, de sinteză, capitole de carte și editoriale. Dr. Niculescu este editorul unei cărți despre epigenetica nutrițională. Este, de asemenea, evaluator pentru peste 40 de reviste științifice de profil și evaluator de granturi (în trecut sau prezent) pentru NIH (U.S.A.), MRC și DIABETES (UK), NWO (Olanda), KAUST (Arabia Saudită) și The QATAR Fund (Qatar).

Dr. Niculescu a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București în 1995. A obținut titlul de PhD (nutritional biochemistry) la The University of North Carolina at Chapel Hill în 2005.

Curriculum Vitae


 

Daniela Stoian, MSc, PhD

Lector formator în nutritie cu experiență de 16 ani în domeniul cercetării în microbiologie şi biotehnologie, genetică și nutriție. Vicepreşedinte al FUNDATIEI NICOMED (din anul 2010), a avut ca principal obiectiv dezvoltarea şi cercetarea produselor şi alimentației specifice implicate ȋn lupta ȋmpotriva cancerului. A coordonat programul „Învață pentru cariera ta!” , ID POSDRU 88365, proiect implementat de formare profesională a adulților, încheiat cu succes în 2013.

Din 2019  este membru IANE (NNEdPro’s International Academy of Nutrition Educators, Cambridge, UK).

Daniela Stoian este specialist ȋn criminalistică din anul 2003, a efectuat cercetări privind bioterorismul, consideraţii teoretice şi practice asupra armei biologice şi agenţilor patogeni cu efect asupra organismului uman. În anul 2007 a absolvit Masterul în genetică la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Biologie, cu tema de cercetare „Asocierea polimorfismului genei MTHFR C677T cu diabetul şi complicaţiile sale” şi totodată, în cadrul Academiei de Poliţie Al. I. Cuza, a susținut teza de doctorat privind manipularea genetică şi efectul organismelor modificate genetic, al toxinelor şi substanţelor biochimice asupra omului, alterarea genotipului uman, apreciată ca fiind prima lucrare ştiinţifică de acest gen din România.

A participat la studii şi activităţi publicând articole în reviste de specialitate, incluzând studiul polimorfismelor MTHFR, VEGF, LECAM1, TGFb1 şi riscul de apariţie a insuficienţei renale cronice la pacienţii diabetici şi nediabetici, cancerelor și în contextul unor tratamente medicamentoase specifice, precum și rolul unor polimorfisme genetice în populația umană.       

Activitatea ştiinţifică ȋn domeniu s-a concretizat ȋn lucrările publicate (ca autor principal sau coautor), printre care se numără: Identificarea biocriminalistică pe baza profilului genetic – Editura Semne 2003, Genotipare umană în biocriminalistică şi paleogenetică – Editura Semne 2005,  Protecţia împotriva armei biologice – Editura Semne 2006, Protecţia penală a moştenirii genetice non-patologice a umanităţii – Ed. Cermaprint, Bucureşti, 2007.

Curriculum Vitae